EK-LAN

Powered by Blogger.

Wednesday, December 31, 2014

:: Summary of 2014 ::

written by ~warhans~ at 5:21 PM 0 responds Links to this post
pejam celik pejam celik ari ni dh ari terakhir 2014.. byk lg entry tak buat ni.. nmpknya mcm terkubur je la. haha.. bg tidak menghampakan semua pembaca (mcm la ramai sgt).. diattachkan gambar2 yg sepatutnya dibuat entry tp tak buat2 jgk.. so kira kita lump sum jd satu entry terus la yer.. kang kalau rajin thn dpn kita cita len..

double celebration

panjangnya rambut depa


lawatan ke usm

lawatan ke upm 

lawatan ke utm

lawatan ke jpo.. eh dh tersasar ni..

gambar raya 2014
gambar wajib setiap tahun.. dpn pokok kurma

bukan kereta kami kat blkg tu..

3 org kanak2 purple.. eh.. 

open house

demam frozen

mcm tak seronok ja muka sorang2

kenduri cousin.. ada kisah di sebaliknya

sedondon hbh ni.. sekali ngn khemah2 sama warna..

sapa pengantinnya ni?

jarang2 dpt bergambar camni..

pengantin lama

akhirnya...

pengantin baru..

mai makan kambing.. 

fresh lagi.. 

sudah terkorban..

jempuit mkn..

konsert thnn..

amboi jeling

1st throphy for both of them

birthday treat

mcm birthday depa lak.. hepi sgt ni..

7 years already..

2nd cake..

3rd cake..

no vacation for this year.. but i got more handbag :-)

akan bergandingan dgn yg ni.. perfecto..
akhir kata.. HAPPY NEW YEAR.. jumpa lg thn dpn.. :-)

Friday, October 17, 2014

:: Demam campak melanda ::

written by ~warhans~ at 5:04 PM 0 responds Links to this post
Cuti - mmg best
Cuti - jaga org sakit - kurang best
Cuti - sakit dan kena jaga org sakit - teramatlah tak best...

bulan mei ritu dani kena campak..
diikuti ngn dina..
dan diikuti ngn aku...
nangis...

 22/5/2014
- dani dikesan kena campak..
- cikgu tadika call bgtau suh mai amik..
- dia ada tnjk mcm bintik2..
- aku kan blur.. ingt kena gigit nyamuk ja..
- sekali campak..
- shame on you..
- bw balik dani..
- dok umah..
- bertapa la kat umah berminggu
 3/6/2014
- dina plak kena
- mcmana tak kena.. dh asyik menyendeng kat kakak dia. bg warning pn dia tak heran.. siap ckp adik nk bintik2 jgk..
7/6/2014
- aku pn dh mula seram sejuk..
8/6/2014
- p klinik.. doktor kata kemungkinan campak.. tp tak pastu.. walaupun dh penah kena, mgkin bole kena lagi.. sbb i kan baik hati.. dok bg mandi depa, buh bedak sejuk.. last2 terjangkit..
- mula naik bintik2
9-13/6/2014
- MC seminggu uols.. bab mc syok la.. bab kena campak tak syok.. kena mandi ngn daun kekabu, tidur atas daun semambu.. renyahnya...
16/6/2014
- start kerja
18/6/2014
- dani start p tadika..
23/6/2014
- dina pn dh mula p tadika balik..

kesimpulan dari kejadian itu, aku belajar byk la pasai menguruskan org yg demam campak.. termasuk la diri sendiri... google + tanya petua2 kt org.. ni aku list apa yg aku tau...

PETUA
1. Minum air nyiur @ air kelapa muda.. tujuan nk bg bintik cepat keluar dan cepat lega..
2. Makan sup ayam.. kira terus expert la buat sup ayam.. sebulan keja dok masak sup.. sampai jemu la dani mkn.. sbb dia kena dlu.. so dia la start mkn.. smpai la ke ibunya kena.. 
2. Mandi dgn air kekabu.. ramas daun tu, campur ngn air.. mandi lagi kerap lg elok..
3. Tidur atas daun semambu.. kalau rasa gatal, ikat daun tu pastu ketuk2 kt tmpt gatal.. kononnya nk bg kurang gatal la.. tp aku rasa gatal jgk.. jenuh tahan..
4. Letak bedak sejuk kat bintik2.. bg sejuk dan bg ilang parut.. 

PANTANG LARANG
1. Jgn bg kena hujan.. nnti parut tak ilang..
2. Jgn mkn benda berminyak.. nnti lagi rasa gatai.. sbb tu keja mkn sup ja..
3. Jgn makan kicap.. nnti hitam kat parut.. yg ni aku kompius.. tp ikut jgk la..
4. Jgn mandi laut selama 6 bulan.. alamak camana nk p langkawi ni.. haih susah hati la jgk..

KESAN DEMAM CAMPAK
1. Dani - terus tak pakai pampers.. walaupun tdo mlm.. sbbnya masa kena campak tu mmg sakit kalau pakai pampers.. terus tak pakai dh.. sep duit :-p
2.  Dina - tak yah p tadika sebulan.. kakak demam, dia tak p.. dia demam of coz la tak p.. ibu dia demam pn dia tak p.. happy sggh la.. bab pampers mmg kena pakai jgk la.. esp bila tdo.. tak pa la setakat sorang ja nk kena beli pampers.. skali beli tahan la 2 bulan.. hehe.. kedeks sungguh..
3. Aku - dpt la mc seminggu.. bukan senang nk dpt mc.. kena p klinik 2 kali tu.. sekali bg 3 hari ja.. kena p len kalau nk sambung.. mmg polisi klinik swasta mcm tu.. tak leh lbh 3 hari..

dani.. tak teruk sgt..

dina.. putih sgt sampai nmpk merah2 tu..





buh bedak sejuk.. tdo atas daun semambu..

nk lega dh skit..

sup ayam yg menjadi makanan utama..

air yg campur dgn daun kekabu.. kena ramas dlu daun tu smpai kuar air dia.. pastu buat air mandi..




ni la daun semambu.. kalau tak kena campak, mampuih aku nk tau camana ropa daun ni..

letak atas tilam.. tdo atas ni terus..

ikat camni.. pastu ketuk2 la kat tmpt gatal tu..

- pejam celik pejam celik dh bulan Oktober.. cepat sggh masa berlalu.. padahal entry ni aku dh draf sejak bulan Jun lg.. nmpk sgt la not a full time blogger.. byk peristiwa sebenarnya yg jd.. nnti2 la up entry len.. tu pn kalau rajin.. kalau tak rajin, jumpa lg thn dpn.. haha.. semoga panjang umur.. murah rezeki.. eh terwish plak tiba2..

Thursday, April 10, 2014

:: One day trip ::

written by ~warhans~ at 4:40 PM 1 responds Links to this post
Baru-baru ini saya dan kawan-kawan mengambil keputusan utk mengadakan lawatan selama sehari ke langkawi.. lawatan ini adalah lebih kepada menghabiskan duit atau lebih dikenali sebagai 'shop till you drop'... rancangan untuk ke langkawi telah dibuat agak lama.. memandangkan hasrat untuk bercuti di langkawi tidak kesampaian kerana kekangan wang ringgit maka kami mengambil keputusan untuk hanya membuat lawatan balik hari iaitu pergi pagi dan pulang petang hari yang sama...
Kami bertolak ke kuala perlis seawal 7 pagi... selepas meletak kereta di kawasan parking berbumbung di situ, kami terus menuju ke kaunter tiket untuk membeli tiket feri... kami menaiki feri pada pukul 8.30  pagi.. perjalanan ke langkawi mengambil masa selama sejam lebih... keadaan dalam feri amat selesa...
Setibanya kami di jeti kuah, tempat pertama yang dituju adalah kedai mkn memandangkan kami masih belum bersarapan.. selesai sarapan, kami terus mencari kereta untuk disewa.. kereta yang disewa perlulah kereta automatik kerana kami semua lebih mahir memandu kereta automatik.. setelah berbincang, kami bersetuju untuk menyewa kereta wira dengan harga RM40 sehari... agak murah kerana waktu itu bukan cuti sekolah..
Maka bermulalah lawatan kami dari satu kedai ke kedai yang lain... kedai pertama yang dituju adalah di kawasan pekan kuah.. di sini sempat saya membeli minyak gamat panas, t-shirt untuk dani dan dina serta blouse.. kami juga pergi ke kedai haji ismail group untuk membuat perbandingan harga...
Seterusnya kami ke teow soon huat... di sini kami hanya berpusing-pusing sahaja.. tetapi saya sempat juga membeli sehelai t-shirt.. sebelum itu, kami makan tengah hari di restoren arab bernama restoren el manar.. saya memesan nasi mandy.. rasanya sedap memandangkan kami memang sudah kelaparan..
Selesai meronda dan makan di TSH, kami ke idaman suri pula.. di sini saya sempat membeli cadar untuk katil 'queen' dengan harga rm29 sahaja... sebelum ini saya sudah pernah membeli cadar tersebut.. kunjungan kali ini adalah lebih kepada menambah koleksi cadar di rumah agar tidak kebosanan melihat cadar yang sama..
Destinasi terakhir adalah Kompleks HIG atau Kompleks Haji Ismail Group.. sebelum itu sempat kami bersembahyang di surau di situ.. surau di situ agak besar dan selesa..ini merupakan kunjungan kali pertama saya ke kompleks tersebut.. HIG mmg terkenal dengan barangan dapur serta coklat.. di sini merupakan tempat yang paling banyak dihabiskan duit.. saya membeli periuk tefal (memang sudah merancang), senduk, kain batik, minyak gamat dan pelbagai jenis coklat.. selesai memborong, kami pun meronda-ronda di sekitar kompleks tersebut..
Memandangkan masa telah mencemburui kami, kami terus bertolak ke jeti selepas itu.. sebelum bertolak pulang, sempat juga saya membeli muffin idaman di Kenny Rogers Roaster.. kebetulan terdapat promosi membeli dengan harga lebih murah sehingga menyebabkan saya telah mendaftar menjadi ahli KRR..
Semasa berjalan menuju ke feri, kami telah ditahan oleh pegawai kastam di situ dan telah disoal siasat kerana tidak menetap di Langkawi dan membeli banyak barang. Disebabkan terlalu penat, kami semua pasrah untuk membayar cukai walau pun tidak rela.. mungkin sudah ditakdirkan begitu.. kesimpulannya selepas ini kami perlu menetap di langkawi selama sekurang-kurang 3 hari 2 malam..
Feri yang kami naiki bertolak pukul 6 dan sampai di Kuala Perlis lebih kurang jam 7.30 malam.. Demikianlah berakhirnya perjalanan kami ke Langkawi kali ini.. Sekian...

p/s : amacam? leh dpt A tak karangan di atas? haha... tiba2 gatai nk berbahasa baku...

Senarai barang yg dibeli dalam masa sehari...
- minyak gamat panas
- minyak gamat
- t shirt dani
- t shirt dina
- t shirt skuba
- blouse
- fridge magnet
- cadar (2)
- coklat whitakers
- kinder bueno
- daim
- roka
- nutella
- dairy milk
- coklat twins
- periuk tefal
- senduk
- kain batik (2)

baru perasan byk jgk beli.. haha.. tu la.. masa beli tak ingat dunia.. pastu baru kalut nk kira brapa duit habih.. ish2.. marilah kita sedapkan hati dengan melihat gambar.. eh apa kaitan ntah?

tgk menu dlu...
kereta sewa kami.. tanya kat budak sewa kereta tu, nk sewa polo berapa? sekali dia jawab RM450 sehari... mak aiii... mmg tinggai angan2 ja la nk drive polo... walau pun di Langkawi sekalipun... baik la sewa hotel dari sewa kereta...
nasi mandy..
nasi kabsa.. eh tgn sapa tu?
restoren arab...
ye sila2 masuk..
sian tak dak tmpt duduk nk melepak..
rambang mata ni..
ni lagi...
last2 beli ni ja...
pasni jgn bising sakit pinggang dh.. minyak gamat panas dh ada...
dh rasmi dh ni.. haha.. kagum dgn diri sendiri..
tambah koleksi ke tambah semak??
baju utk kanak2..
baju utk peminat skuba..
baju untuk bukan peminat skuba.. eh tetiba..
untuk kanak2 di tadika..
fridge magnet jangan dilupa...
 

:: Life Is Not A Fairy Tale :: Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez