EK-LAN

Powered by Blogger.

Thursday, April 16, 2015

:: Mode Republik Penang ::

written by ~warhans~ at 1:15 PM 0 responds Links to this post

1st time tgk promo pasai mode republik ni, terus keinginan membuak2.. kena p ni.. bukan senang nk wat kat penang.. kena plak byk sgt online shop yg turun padang.. apa lg jom serbu..planning nk p pagi.. tp disebabkan ada kenduri lajak ke petang.. last2 kui 7.00 mlm baru kuar.. tak pa mode republik ni start dari 10 pagi - 12.00 tgh mlm.. so apa heran kan kalau p mlm pn.. lgpn p ngn abang aku, dia siap ckp p mlm la. sejuk skit.. whatever la.. janji mau teman.. haha.. dh la kuar lambat bole plak singgah p beli jeruk pak ali dlu.. smpai penang dh kui 8.30.. cari straits quay convention centre tu pn jenuh.. guna waze mn2 jln la dia bw.. siap lalu celah2 bgnn.. jumpa dh tesco tanjung tokong tp tak jumpa pn SQCC tu.. siap wat u turn la.. lalu tepi tesco terus baru nmpk banner mode republik.. terus senyum sampai ke telinga..hehe.. nk masuk parking pn mencabar.. walaupun dh kui 9.30 mlm tp org ramai lg.. masuk parking kat dlm.. tak penah tau pn ada convention centre kat situ..kalau tak buat kt sini, sampai bila tak tau wujudnya SQCC ni.. kuar dari parking melilau jgk cari kat mana.. rupanya bangunan sebelah.. kena naik smpai tingkat 6.. awat la wat terceruk sgt.. jenuh cari.. smpai situ terus cari booth Qaira Hijab.. mmg aim nk p situ dlu.. sebey2 beli gak la sehelai tudung kak melah.. pastu mula pusing2.. rambang mata uols.. tak tau nk beli apa.. tak tau nk tuju ke mana.. aku p kat booth yg tak ramai org.. yg ramai2 malas nk bersesak.. time ni dh mula berpecah dh ngn abg aku.. dia pn tak larat nk ikut kot.. tak pa biar dia jalan ngn wife dia.. iols tak kisah pn jalan sorang2.. lg la rambang mata.. p ke booth shawlforyou beli blouse ngn shawl.. pastu sambar blouse ngn skirt kat Muslimah Clothing.. ok gak kat muslimah clothing ni sbb blouse labuh2.. rugi plak beli sepasang ja.. haih.. tgk dlm ig mahai plak.. pastu bole plak patah balik ke booth Qaira Hijab sbb nk match kaler tudung.. seb baik leh tukar.. dh hbs beratus dh, masa utk pulang la.. tggu abg aku tak kuar2, dan la snap gambar kat luar tu.. time tu dh dekat kui 12.. tp org ramai lg.. mmg shopping sakan ni.. pastu ingtkan nk balik terus.. sekali abg aku ajak p mkn nasi kandar beratur lak.. haiyooo dekat kui 1 dh kot.. tp sbb dia yg drive ikut ja la.. dh ikut kena la mkn jgk.. haha.. takkan nk dok dlm keta ja.. pas mkn terus balik.. kui 2.30 pagi baru smpai umah.. sian kanak2 dua org tu kena tinggai.. dh la janji nk beli air upin ipin tp tak beli pn.. sok kena p kedai la.. kang keja tuntut ja.. 

p/s: kejadian di atas berlaku pada 21 Februari 2015.. dh 2 bulan baru nk cita.. hehe..




penunjuk arah..
bole buh nama anak ni... hehe..
mmg aim kedai ni la..









line ni mmg tak penah putus.. sesuai sgt la nama kedai ni.. 

sedap la jgk.. tgh lapar kan..

tak byk pn.. 3 paper bag ja.. :-p




Wednesday, February 18, 2015

:: Kenduri Adhoc ::

written by ~warhans~ at 3:46 PM 0 responds Links to this post
tajuk tak leh blah.. haha.. tajuk jd mcm tu sbb seminggu sebelum kejadian baru decide nk wat kenduri.. bincang2 ngn suami, tanya katering, terus jd.. tu la dinamakan adhoc.. sebenarnya dh lama teringin nk wat kenduri.. sj la wat mkn2.. ajak sedara2.. ajak kawan2.. nk buat kecil-kecilan ja.. mkn ptg.. jd la.. last kenduri tahun 2012 kot.. jom la buat lg sekali..lgpn kebetulan ari nk wat kenduri tu, sama dgn birthday dina..dia la yg paling seronok.. kenduri kali ni bab2 mengemas mmg buat sendiri la.. tak upah bibik pn.. mengemas takat mn yg larat ja..

Menu
1. Laksa - tempah (100 orang mkn)
2. Bihun goreng - tempah (80 orang mkn)
3. Kuih 2 jenis - tempah (sejenis satu talam
4. Makaroni bakar - 2 bekas buat sendiri
5. Cream puff - buat sendiri
6. Apam polkadot - sponsored
7. Puding karamel - sponsored
8. Aneka muruku - sponsored
9. Brownies - sponsored
10. Air sirap - tempah
11. Teh tarik - tempah

Brg2 yg dibeli :

1. Pinggan kertas
2. Mangkuk kertas
3. Cawan kertas
4. Plastik sampah
5. Plastik bubuh makanan
6. Camca plastik
7. Garfu plastik
8. Getah
9. Tisu

On the day

8.00 am - sambung mengemas
2.00 pm - p amik laksa
3.00 pm - tetamu ada yg dh smpai
4.00 pm - bihun sampai
4.30 pm - susun2 mknn
5.00 pm - tetamu makin ramai
8.00 pm - mula mengemas dan membungkus
9.00 pm - potong kek dina
11.00 pm - selesai semua

gigih last minute decide nk wat ni.. tu pn sbb anak menakan rajin nk tlg..

gambar mknn.. bhgn kuih2 dan dessert..

bhgn bihun dan laksa..

dh mlm baru teringat nk snap gambar..

hepinya olaf..

puas hati dpt kek olaf..

muka ada senyum..

mcm2 aksi aih..

5 thn dh si kecik ni.. eh bukan si olaf.. si dina la...
Gambar dina ja yg ada.. sbbnya sibuk semua kena wat sendiri.. so tak dak la gambar2 lain.. yg ni ja sempat snap.. yg penting semua dh selesai.. Alhamdulilah.. berjaya jgk organised kenduri yg tak seberapa ni.. tggu next kenduri plak.. wat kambing panggang pn menarik gak.. hehe...

:: Rutin berubah ::

written by ~warhans~ at 2:33 PM 0 responds Links to this post
bermula 2015 mulalah masuk fasa baru.. ya fasa jd mak yg anak dh sekolah.. apa yg berubah?
- kena bgn awal
- kena prepare bekpes
- kena iron baju sekolah
- kena basuh baju sekolah, stokin, kasut (yg tiap2 ari kotor)
- kalau nk cuti kena tunggu cuti sekolah

sj ja wat teruk.. tp mmg rutin terus berubah.. anak sekolah, mak pak yg kena ubah rutin.. tu menunjukkan anak dh besar.. mak pak dh semakin tua..bgn2 pg kejut dani dlu pastu kena siapkan bekpes utk dia.. tu la sapa suh hantar p sekolah cina.. kompom la tiap2 ari sekolah kena bw bekal.. huhu.. tak pa.. tu bg training utk mak dia semakin rajin dan pandai memasak.. :-p jenuh pk tiap2 ari nk bw apa.. paling senang bg bekal roti ja la.. rajin la sgt kan.. paling susah nasi goreng.. hehe..

masa mggu pertama sekolah mmg terasa gak la.. dgn mengantuknya.. tiap2 hari tdo awal sbb nk kena bgn awal.. kui 10 semua dh kena tdo.. tp lama kelamaan dh biasa ok lah.. dh masuk bulan kedua dh pn.. wiken plak sibuk nk kena basuh baju sek, kasut sek.. camtu la kot mak kita dlu2 nk sekolahkan kita.. huhu.. tak pa.. tggu darjah 2 nnti, semua suh dani wat sendiri la.. hehe.. kena train dari awal ni..

tak tau nk bebel apa dh.. tgk gambar je la..

dinding rumah kt blkg tu dh mcm rupa kat sekolah dh.. 

adik yg happy..

bole nk senyum2 lg.. 

time ni mata nk masuk habuk dh..

hari pendaftaran.. 

1st day sekolah.. 

1st perhimpunan..


tgk mcm kusyuk jer.. padahai tak paham pn.. cikgu ckp cina.. erk.

1st day mak ayah bole la tggu lg..
1st day bekpes sendiri.. anak tudung pn dh nk tutup mata..

bole tgk je la..
satu2nya gambar bekal yg sempat amik.. slalu siap bubuh semua, dani dh nk kena kuar umah.. tak sempat nk snap gambar.. 

Wednesday, January 28, 2015

:: Tips Menyimpan Duit ::

written by ~warhans~ at 2:54 PM 0 responds Links to this post
Memandangkan kita dh masuk thn baru ni, meh la kita up satu entry. awal2 thn ni kena letak entry yg merupakan motivasi utk diri sendiri.. hehe.. kira mcm azam thn baru la.. nk cita pasai tips menyimpan duit.. rasanya semua org ada cara masing2 nk simpan duit aka menabung.. ok aku cita cara aku la.. kot2 ada nk ikut, dipersilakan..

1. Simpan RM5 atau bahasa duit dipanggil si hijau :-)
- cara ni aku dh penah cita sebelum ni.. setiap kali kita spend dpt baki duit RM5 sila simpan dlm satu bekas.. agak2 dh byk p simpan dlm bank or tabung haji.. jgn p korek balik dan guna plak.. dh masuk tabung dilarang amik balik.. 

2. Simpan syiling
- cara lbh kurang sama ngn simpan si hijau.. tp yg ni simpan syiling.. yg ni lmbt sikit la nk jd byk.. tp tak pa.. sikit2 lama2 jd bukit.. kan kan..

3. Potongan gaji
- cara paling mudah, potong gaji siap2 utk simpanan.. mcm aku potong gaji masuk dlm tabung haji.. utk anak2 pn dh siap potong..nnti2 duit depa lg byk dari duit mak depa.. haha..tujuan simpan dlm tabung haji ni bukan apa.. sbb susah nk bw kuar.. kena p tabung haji, kena isi borang.. kalau simpan dlm bank.. ada kad atm.. kang terbw kuar plak.. bahaya.. 

4. Melabur
- terpulang la nk melabur kat mana.. jgn melabur skim cepat kaya dh la.. mcm aku buat pinjaman byr bulan2.. tp duit tu tak amik.. melabur selama 25 thn.. nnti bila dh smpai masa.. leh la dpt pulangan.. selalunya kalau melabur ni mmg akan amik masa nk dpt balik.. tak dak jln pintas yer.. kena ingt tu..

5. Kad kredit
- byk tips aku bc suh potong dua kad kredit.. tp bg aku tak salah guna kad kredit.. aku still guna utk byr bil2 guna online banking.. sebenarnya nk collect point pastu nnti leh tukar brg..kan ke tu langkah berjimat jgk.. tak yah beli, redeem point.. ada tpnya kalau nk guna kad kredit.. limit siap2 byk mn guna.. dan mesti bayar on time.. jgn bayar sikit2.. mcm aku byk mn guna, byk tu jgk aku akan bayar..so sebenarnya tak berhutang pn.. kena betul2 strict bab kad kredit ni.. jgn terlbh guna sudah la.. kang tak mampu nk bayar lak..

6. Main kutu 
- main kutu ni sebenarnya nk bg disiplin dlm menyimpan duit ja.. duit sendiri jgk.. cuma kita dh tetapkan siap2 brapa nk simpan dlm sebulan.. mcm aku main bole pilih bulan brapa nk.. aku pilih bulan nk bayar road tax kereta, raya dan hujung thn.. so tak perlu la pening2 nk kumpul duit ms nk bayar duit road tax.. guna duit kutu ja.. pastu raya dh tau dh.. mesti guna duit byk.. so guna la duit kutu.. last skali hujung thn.. masa ni la ada Year End Sale.. duit kutu ada.. apa susah.. kalau nk shopping time ni mmg sesuai sgt2.. kalau tak mau pun, duit tu leh simpan p jln2.. hehe..

ok semua yg kat atas tu mmg aku dh buat dh.. so thn ni aku bercadang nk try lg cara2 kat bwh ni..

1. simpan emas
- target sebulan 1 gram gold bar.. mcm kita semua tau la.. duit akan susut nilai kalau kita simpan lama2.. tp emas selalunya akan naik harga.. so kalau kita simpan sebulan 1 gram dlm setahun leh dpt 12 gram.. kalau terdesak2 leh la jgk juai emas time dia tgh naik harga..

2. 52 week money challenge
- ha ni ada satu lg cara paksaan utk menyimpan duit.. bole google tgk.. kalau betul2 istiqomah ujung tahun bole dpt seribu lbh tu.. ok la kan? dari tak dak langsung.. ada byk cara nk buat.. aku start dari byk ke sikit.. maksudnya mggu pertama RM52 dan makin menurun dari seminggu ke seminggu smpai la mggu terakhir bulan Disember nnti akan jd RM1.. bagi aku awal2 thn ni kita tgh semangat nk menyimpan.. so better letak byk dlu dan makin lama makan sedikit.. so tak terasa sgt bebannya nnti.. harap2 berjaya smpai ujung tahun ni.. leh refer kat SINI kalau nk tgk template.. bole pilih mn2 yg berkenan di hati.. jgn lupa setiap kali dh simpan, sila highlight.. so senang nk trace.. tak dak la lupa byk mn dh ada dlm tu.. satu keja plak nk kira balik semua duit dlm tabung tu..

3. Bayar bil secara berlebihan
- yang ni aku dpt idea dari SINI... tgk yg no. 3..  cthnya kalau bil astro RM80.. bayar RM100.. bayar je dgn jumlah yg sama walaupun bil dh negatif.. so bila ujung thn, tak perlu lah nk bayar lg sbb bil dh jd negatif.. so jumlah duit utk bayar bil bg bulan tu bole la simpan.. kalau bole apply utk semua jenis bil.. mcm aku bil astro, bil letrik, bil internet.. so target ujung thn, semua bil jd negatif dan tak perlu risau dh bil tertunggak.. satu lg pesanan, pastikan bayar bil secara online.. senang kita nk rekod..

Akhir sekali jgn lupa bersedekah.. tak perlu byk pn.. RM10 pn bole.. sedekah tak susah pn.. beli kuih ptg2 jamu kwn opis pn dh kira sedekah dh..bg sumbangan banjir, bg derma utk org yg nk kena wat pembedahan, bg derma buat sekolah/masjid, beli mknn yang dijual oku.. mcm2 bentuk sedekah kita leh bg.. tp yg paling wajib sekali kena hulur kat parents dlu.. setiap bulan pastikan bagi kat depa.. jgn skip langsung.. ingt sedekah takkan memiskinkan kita.. yg penting kena ikhlas kerana Allah..

belanja gambar duit.. bg semangat nk simpan duit.. hehe.. image googled.. 


 

:: Life Is Not A Fairy Tale :: Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez