EK-LAN

Powered by Blogger.

Friday, October 17, 2014

:: Demam campak melanda ::

written by ~warhans~ at 5:04 PM 0 responds Links to this post
Cuti - mmg best
Cuti - jaga org sakit - kurang best
Cuti - sakit dan kena jaga org sakit - teramatlah tak best...

bulan mei ritu dani kena campak..
diikuti ngn dina..
dan diikuti ngn aku...
nangis...

 22/5/2014
- dani dikesan kena campak..
- cikgu tadika call bgtau suh mai amik..
- dia ada tnjk mcm bintik2..
- aku kan blur.. ingt kena gigit nyamuk ja..
- sekali campak..
- shame on you..
- bw balik dani..
- dok umah..
- bertapa la kat umah berminggu
 3/6/2014
- dina plak kena
- mcmana tak kena.. dh asyik menyendeng kat kakak dia. bg warning pn dia tak heran.. siap ckp adik nk bintik2 jgk..
7/6/2014
- aku pn dh mula seram sejuk..
8/6/2014
- p klinik.. doktor kata kemungkinan campak.. tp tak pastu.. walaupun dh penah kena, mgkin bole kena lagi.. sbb i kan baik hati.. dok bg mandi depa, buh bedak sejuk.. last2 terjangkit..
- mula naik bintik2
9-13/6/2014
- MC seminggu uols.. bab mc syok la.. bab kena campak tak syok.. kena mandi ngn daun kekabu, tidur atas daun semambu.. renyahnya...
16/6/2014
- start kerja
18/6/2014
- dani start p tadika..
23/6/2014
- dina pn dh mula p tadika balik..

kesimpulan dari kejadian itu, aku belajar byk la pasai menguruskan org yg demam campak.. termasuk la diri sendiri... google + tanya petua2 kt org.. ni aku list apa yg aku tau...

PETUA
1. Minum air nyiur @ air kelapa muda.. tujuan nk bg bintik cepat keluar dan cepat lega..
2. Makan sup ayam.. kira terus expert la buat sup ayam.. sebulan keja dok masak sup.. sampai jemu la dani mkn.. sbb dia kena dlu.. so dia la start mkn.. smpai la ke ibunya kena.. 
2. Mandi dgn air kekabu.. ramas daun tu, campur ngn air.. mandi lagi kerap lg elok..
3. Tidur atas daun semambu.. kalau rasa gatal, ikat daun tu pastu ketuk2 kt tmpt gatal.. kononnya nk bg kurang gatal la.. tp aku rasa gatal jgk.. jenuh tahan..
4. Letak bedak sejuk kat bintik2.. bg sejuk dan bg ilang parut.. 

PANTANG LARANG
1. Jgn bg kena hujan.. nnti parut tak ilang..
2. Jgn mkn benda berminyak.. nnti lagi rasa gatai.. sbb tu keja mkn sup ja..
3. Jgn makan kicap.. nnti hitam kat parut.. yg ni aku kompius.. tp ikut jgk la..
4. Jgn mandi laut selama 6 bulan.. alamak camana nk p langkawi ni.. haih susah hati la jgk..

KESAN DEMAM CAMPAK
1. Dani - terus tak pakai pampers.. walaupun tdo mlm.. sbbnya masa kena campak tu mmg sakit kalau pakai pampers.. terus tak pakai dh.. sep duit :-p
2.  Dina - tak yah p tadika sebulan.. kakak demam, dia tak p.. dia demam of coz la tak p.. ibu dia demam pn dia tak p.. happy sggh la.. bab pampers mmg kena pakai jgk la.. esp bila tdo.. tak pa la setakat sorang ja nk kena beli pampers.. skali beli tahan la 2 bulan.. hehe.. kedeks sungguh..
3. Aku - dpt la mc seminggu.. bukan senang nk dpt mc.. kena p klinik 2 kali tu.. sekali bg 3 hari ja.. kena p len kalau nk sambung.. mmg polisi klinik swasta mcm tu.. tak leh lbh 3 hari..

dani.. tak teruk sgt..

dina.. putih sgt sampai nmpk merah2 tu..





buh bedak sejuk.. tdo atas daun semambu..

nk lega dh skit..

sup ayam yg menjadi makanan utama..

air yg campur dgn daun kekabu.. kena ramas dlu daun tu smpai kuar air dia.. pastu buat air mandi..




ni la daun semambu.. kalau tak kena campak, mampuih aku nk tau camana ropa daun ni..

letak atas tilam.. tdo atas ni terus..

ikat camni.. pastu ketuk2 la kat tmpt gatal tu..

- pejam celik pejam celik dh bulan Oktober.. cepat sggh masa berlalu.. padahal entry ni aku dh draf sejak bulan Jun lg.. nmpk sgt la not a full time blogger.. byk peristiwa sebenarnya yg jd.. nnti2 la up entry len.. tu pn kalau rajin.. kalau tak rajin, jumpa lg thn dpn.. haha.. semoga panjang umur.. murah rezeki.. eh terwish plak tiba2..
 

:: Life Is Not A Fairy Tale :: Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez