EK-LAN

Powered by Blogger.

Wednesday, January 19, 2011

Aedes --> Denggi --> Fogging

written by ~warhans~ at 11:11 AM 0 responds Links to this post

Last week ada buat semburan asap a.k.a fogging kat tmn aku.. bila dirisik2 rupa2nya mmg dh ada 7 kes denggi kat kawasan tu.. menakutkan la.. setakat hari ni dh 3 kali buat fogging.. tp apa yg aku perasan 1st day after fogging, nyamuk2 dh tak dpt dikesan.. mati dh kot.. tp masuk ke 2nd day, ada balik.. mai mana tak tau la.. cepat betul membiak.. selalu b4 p keja, aku akan start enjin kereta dlu.. biar panas dlu.. kalau buka pintu kereta pastu tak tutup, nnti beribu2 nyamuk la join nk p keja skali.. jenuh la dok menghalau sambil pegang stereng.. fuh.. sgt2 berbahaya.. aku pn heran gak takat mana la keberkesanan fogging ni.. takat yg aku search ni info yg aku dpt.. ambil dari sini..

Semburan Kabus (fogging) Bagi Kawalan Denggi

Diterbitkan oleh :
Cawangan Penyakit Bawaan Vektor
Jabatan Kesihatan Negeri Kedah Darul Aman
Kementerian Kesihatan Malaysia

Semburan Kabus
Denggi disebabkan oleh virus yang boleh berjangkit apabila seseorang (yang membawa dan mengandungi virus denggi dalam darahnya) digigit oleh nyamuk Aedes. Virus-virus denggi ini akan terlekat pada jarum pada mulutnya. Kemudian nyamuk Aedes tersebut pula menghisap darah individu yang lain sambil memindahkan sebahagian virus denggi yang berada pada jarum mulutnya itu.

Jenis Semburan Kabus
Semburan kabus dilakukan dengan mesin yang menggunakan bancuhan racun serangga yang sesuai. Jika berlaku kes demam denggi di mana-mana kediaman, semburan kabus akan dilakukan dengan jarak 200 meter di sekeliling rumah pesakit dengan menggunakan mesin Thermal Fogger. Jika kejadian wabak denggi (jangkitan) yang berlaku, seluruh kawasan berkenaan perlu dibuat semburan kabus dengan menggunakan mesin Ultra Low Volume (ULV) yang diletakkan di atas kenderaan atau di atas ULV carrier.

Waktu Yang Sesuai Untuk Melakukan Semburan Kabus
Semburan kabus hendaklah dilakukan pada waktu awal pagi atau petang (senja) dengan mengambil kira masa kemuncak aktiviti gigitan nyamuk Aedes dan keadaan cuaca yang sesuai untuk melakukan semburan. <-- patut pn selalu datang waktu aku balik dari opis.. ingatkan sbb depa tau time tu org dh balik keja dan baru ada org kat rumah.. ha ha.. buat spekulasi sendiri...

Kekerapan Semburan Kabus
Semburan kabus akan dilakukan apabila dilaporkan kejadian kes denggi dalam tempoh 24 jam dan 7-10 hari berikutnya. Dua pusingan semburan ini dilakukan berdasarkan kitaran hidup nyamuk Aedes selama seminggu dan pengeraman virus dalam badan nyamuk lebih kurang 10 hari berikutnya. Semburan kabus pencegahan boleh dilakukan mengikut kriteria bagi mencegah berlakunya kes denggi yang baru di kawasan tersebut.

Tindakan Yang Anda Perlu Lakukan Semasa Semburan Kabus

1. Semburan Kabus Thermal Fogger
- Semua hendaklah mengisingkan premis, termasuk binatang peliharaan
- Menutup semua tingkap dan pintu yang menghala keluar kecuali pintu hadapan
- Membuka semua pintu bilik dalam rumah
- Menutup atau menyimpan bahan makanan dalam peti ais atau almari
- Mematikan api dapur dan menutup baling gas atau bahan yang mudah terbakar

2. Semburan Kabus Ultra Low Volume (UL)
- Mambuka pintu dan tingkap supaya racun serangga dapat masuk ke dalam rumah
- Menutup atau menyimpan bahan makanan dalam peti ais atau almari

Langkah Keselamatan
Racun serangga yang digunakan untuk semburan kabus adalah selamat bagi manusia, haiwan dan alam sekitar. Walaubagaimanapun, langkah keselamatan perlu dilakukan dengan :
- Elakkan diri daripada terdedah kepada kabus semburan
- Cuci tangan, basuh muka, mandi dan menukar pakaian selepas semburan dijalankan
- Segera dapatkan rawatan jika disyaki keracunan racun serangga

Futnot : org lain bila time fogging semua melepak kat luar rumah.. aku dok dlm kereta ngan dani dan dina.. sbbnya dani takut bunyi fogging tu.. + org yg fogging tu ber'mask' smpai tak nmpk apa kecuali mata sahaja.. ha ha.. bila aku bukak pintu kereta nk kuar je mesti dia ckp tutup2.. ada lagi.. ada lagi..

Tuesday, January 18, 2011

Recap 2010's resolutions...

written by ~warhans~ at 12:39 PM 0 responds Links to this post
Click here 1st..


1. Moved to new house on December 2010.. New house, new life..


2. Fully BF this cute little girl for 11 months now.. Alhamdulilah..

3. Achieved.. ;-)

4. Not yet.. still searching..

Futnot: as for 2011, I think the main resolution is to fully BF my daughter for another 1 year... go go chaiyo..

Thursday, January 13, 2011

Month of December

written by ~warhans~ at 11:36 AM 0 responds Links to this post
DANI
- age : 2 years n 4 months @ 18/12/2010
- 1st time main mainan dlm kfc.. main papan gelongsor..tp takut..kena org pegang baru dia nk main.. nk turun tu yg dia takut.. naik tak pa.. tak penah bw main, tu yg jd camtu..
- beli alatan tulis kat dia.. sonok la main.. pencil color ada, gunting,gam, pembaris, drawing block.. sehari dok membelek yg tu je la..
- hantar taska sbb nanny dia minta cuti seminggu.. aku plak tak leh cuti.. last solution hantar taska la.. time hantar tu tak mau jgk duduk.. time amik dh seronok.. cikgu dia pn ckp awai ja.. pastu dh mau main, mkn, semua.. ramai kawan la katakan..
- jatuh katil smpai lebam kepala.. bukan time tdo pn.. dok main pusing2 atas katil skali tersembam..






DINA
- age : 10 months @ 07/12/2010
- dh boleh duduk dengan lebih stabil..
- suka sgt panjat org.. sbbnya dia nk ampu badan dia.. nk bagi boleh berdiri..
- pernah berdiri atas meja mainan kakak dia.. tangan sebelah je pegang meja.. sebelah lagi pegang pen.. pastu nangis sbb tak leh balance badan dia.. kelam kabut la aku lari p angkat dia.. seb baik sempat sambut..
- 1st time hantar taska.. nangis sbb tak kenal org.. sian plak tinggai dia kat situ.. time nk amik nmpk2 aku ja terus nangis.. mcm marah ja tinggai dia.. sedih la plak.. stay situ 5 hari ja..
- dh pandai main dgn kakak dia.. tu pn kalau kakak ok la.. kalau tak, semua adik pegang semua dia nk rampas..
- still tak mau merangkak.. dia angkat punggung sat ja.. pastu letak balik terus menyuluq..




 

:: Life Is Not A Fairy Tale :: Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez