EK-LAN

Powered by Blogger.

Friday, October 18, 2013

:: Banana split ::

written by ~warhans~ at 5:04 PM 0 responds Links to this post
Resipi paling senang.. dan paling sedap.. hehe.. kalau nk sep duit.. buat sendiri je.. puas hati..

ada 4 benda ni dh cukup yer..
menarik ke tak?  apa lg.. p beli buat sendiri..

:: Peach cobbler ::

written by ~warhans~ at 4:55 PM 0 responds Links to this post
ok.. mari kita cita lg resipi.. ai tgh rajin update ni.. byk nk cita.. tp nnti2 la.. kita cita pasai resipi ja dlu.. baru2 ni ada ternampak resipi peach cobbler.. pastu teringat kat umah ada beli buah peach yg dlm tin tu.. tp tak buat apa2 pn lg..aku bukan tau apa kebendanya peach cobbler ni.. tak tau pn rasa camana.. tp bila tgk resipi mcm senang je nk buat.. kalau yg susah2 mmg tak buat la kan?

Bahan2 :
- 1 cawan tepung gandum
- 3/4 cawan gula kastor (gigih p cari kat kedai)
- 1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- 1/3 cawan mentega
- 1 cawan susu segar
- 1 tin buah peach
- 3 sudu besar gula pasir
- 1 sudu kecil serbuk kayu manis (aku cari merata tak jumpa..last2 tak bubuh pn)

Cara2 :
1. Masukkan mentega dlm loyang.. cairkan dlm oven dgn suhun 190C
2. Masukkan tepung gandum, gula kastor dan soda bikarbonat dlm bekas lain..
3. Masukkan susu segar dalam adunan tepung dan gaul.. jgn bagi berketul..
4. Tuang adunan tepung dlm loyang yg ada mentega cair td.. pastu kacau sebati..
5. Tuang air jus peach.. pastu susun buah peach atas adunan..
6. Tabur gula pasir.. dan serbuk kayu manis (kalau ada)
7. Bakar dlm oven 190C lbh kurang 45 minit..
8. Makan dengan aiskrim.. sedap... yummy...

walaupun rupa tak brapa cantik.. tp tak pa.. yg penting rasanya sedap.. muhahah...




:: Cream puff custard::

written by ~warhans~ at 4:30 PM 0 responds Links to this post
Sebenarnya dh lama nk buat cream puff ni.. suka mkn tp nk buat malas.. google resipi tgk mcm senang je.. pastu yg tak buat2 nya sbb tak dak piping bag.. bole jd alasan tak? hehe.. last2 ari tu terlalu kat kedai juai bahan2 kek.. singgah la cari piping bag jap.. murah je.. ada dlm 5 plastik piping bag tu.. RM0.80 je.. ok pasni jgn malas2.. 
so, bila piping bag dh ada.. tiada alasan lg.. kena la buat jgk... google dlu yg penting.. semua resipi aku tgk ada tulis gram2.. alamak.. rumah ai mana ada penimbang bagai.. so cari la resipi yg guna cawan.. senang.. kalau kat umah tak dak cawan jgk, mmg nk kena hempuk la.. google punya google dpt la resipi cream puff yg agak senang nk buat.. leh refer SINI
tgh rajin ni.. baik kita salin balik yer..

:: PUFF::
- 1/2 cawan butter
- 1 cawan air
- 1 cawan tepung gandum (diayak-tp aku tak ayak pn)
- 4 biji telur
- 1 sudu kecil esen vanilla
- secubit garam

Cara2
1. Masukkan butter dan air dlm periuk..didihkan atas api.. tggu smpai butter cair..
2. Pastu masukkan tepung.. gaul smpai jd mcm doh... pastu tutup api..
3. Masukkan dlm bekas lain.. pastu masukkan telur satu persatu..  masuk satu kacau.. masuk satu kacau lg.. smpai habih telur..
4. Last sekali baru masukkan esen vanilla..
5. Guna piping bag.. pipe le atas loyang.. loyang tu kena la lapik dgn aluminium foil.. sapu butter atas tu..
6. Bakar dlm oven 200C dlm 25 minit...

::CREAM CUSTARD::
- 2 sudu besar tepung jagung
- 2 sudu besar tepung kastard
- 2 biji telur
- 1 1/2 cawan susu segar
- 3 sudu besar gula
- 1 sudu kecil esen vanilla

Cara2
1. Paling senang nk buat cream ni.. campur je semua.. masak atas api.. agak2 dh masak tutup api..

::CREAM PUFF CUSTARD::
1. Potong puff td then sumbat la cream custard dlm puff...
2. Kalau rajin letak la gula icing atas cream td.. tp aku tak buat pn...
2. Akhir sekali bole la menjamu selera...

SEKIAN.. Kalau nk tgk step by step punya gambar leh tgk kat link td.. aku malas nk amik gambar satu2.. gambar dh siap je ada.. hehe...

tgn2 ni rajin menolong dan mengacau...

assistant tak berbayar...

besarnya la haiii puff tu.. pasni tau dh.. kena buat kecik2 je.. sori la.. ai kan budak baru belajar... dpt 10 ketul je.. jd le.. tu pun jenuh nk habiskan...


 

:: Life Is Not A Fairy Tale :: Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez