EK-LAN

Powered by Blogger.

Friday, September 30, 2011

:: Puding Roti Marble Coklat ::

written by ~warhans~ at 4:00 PM 0 responds Links to this post
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170ml susu cair
10gram serbuk agar2 @ sepeket
1/2 cawan gula - bleh kurangkan
2 sudu besar butter@marjerin (cairkan)
31/2 cawan air
2 sudu besar serbuk koko @ coklat emulco

Cara-cara
1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 dan gula ke dalam periuk.
2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih tadi.
3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih lagi. Matikan api.
4. Bahagi kepada 2. Satu adunan biarkan warna asal. Satu lagi adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. (Jika menggunakan serbuk koko, bancuh dahulu dgn sesudu air panas jadikan pes agar tidak berbiji2 @ bergentel2 serbuk koko tersebut).
5. Ambil sesenduk warna putih @ plain dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna coklat, tuang di atas warna putih @ plain tadi. Biarkan puding gerak sendiri ke tepi. Tak payah ratakan atau kacau. Ulang semula kaler putih @ plain dan buat hingga habis.. Ketika melapis @ me'marble'kan hendaklah dengan cepat sbb puding @ agar2 nih mudah sejuk@membeku.
6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam.
7. Nota : Kemanisan puding sila ejas ikut selera masing2. dan bagi yang kurang gemar berlemak, kurangkan sukatan susu pekat.

Resipi ambil dari SINI


- Junior Masterchef Malaysia in da kitchen ;-p




- tgh rajin.. buat dlm bekas ni satu2.. dpt la dlm 15 bekas jer..


- yg ni plak tuang semua dlm loyang.. baru nmpk skit ke'marble'nya..



Futnot : silalah cuba di rumah anda.. mudah dan cepat.. tak smpai sejam siap..

Tuesday, September 27, 2011

:: Life is full of choices ::

written by ~warhans~ at 1:07 PM 0 responds Links to this post
Isteri : Abang, saya suka rumah ni..
Suami : Ok. Kita beli sekarang..
Isteri : Wah seronoknya..
Suami : Tapi untuk 20 tahun akan datang, tak boleh pergi bercuti, beli kereta baru, baju baru, beg tangan, telefon bimbit canggih..

I always listen to this ads every evening.. in Sinar.. i heard it again and again until i can already memorise it.. it's true what the ads said..if u want sumting, u have to let go sumting else.. unless you have big money in your pocket.. u don't have to worry about buying everything.. but for me, i always have to think twice or maybe 3-4 times b4 buying sumting.. just like this pic..


Not only things involved money we should decide carefully.. in life, everyday we have to make decision.. what to eat? where to eat? what to cook? what to do? where to go for vacation? from the small things like that until the big issue like who i want to marry? what kind of man/woman should i marry? also involve our job.. should i choose this job or the other one? should i quit from this job? the most important thing, we have to think very carefully b4 making any decision because...


Last but not least..

Friday, September 23, 2011

:: Sungai Lui ::

written by ~warhans~ at 11:30 AM 0 responds Links to this post

Pejamkan matamu untukku
Dengarlah dunia berkata-kata
Usah kau ragu di sini tempatmu
Walau berubah di mata kita tetap indah
Selagi kau masih percaya

Ketawa kecewa terpisah
Jalan yang lurus kian berhalang
Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap ku masih percaya

Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap kau masih percaya

Buka matamu
Biar aku memelukmu
Kita bersama masih muda masih mentah
Ku harap kau masih percaya

Selama ini selama ini
Selama ini selama ini
Selama ini selama ini
Selama ini

Futnot: dis song really haunt me letli.. penangan sg lui betul la..

Thursday, September 22, 2011

:: RAYA 1432H/ 2011 ::

written by ~warhans~ at 3:10 PM 0 responds Links to this post
Walau pun hari ni dah hari ke 24 kita beraya tahun ni, tp rasanya masih belum terlewat utk aku ucap SELAMAT HARI RAYA kepada semua... MAAF sekiranya ada di antara entry di blog ni yang telah menyinggung perasaan sesiapa.. blog ini hanyalah ditulis berdasarkan kepala hotak penulis blog yang kadang2 ok, kadang2 tak ok.. so peace uols... hehe...

Nak cita gak la raya tahun ni apa jd.. ekceli tiap2 thn rutin adalah sama tp sj ja nk tulis jgk..

RAYA PERTAMA DI PENANG OF COZLAH KAN..

Aktiviti utama
- solat raya di rumah.. thn ni ada khatib baru dilantik.. iaitu cousin aku.. bacaan khutbah dia amat jelas dan tepat.. <-- tp kdg2 aku terlelap jgk.. haha kantoi.. letih mengemas rumah la katakan..
- bergambar ramai2.. dgn mak.. dgn family abg.. tema kaler thn ni warna kelabu.. kebetulan family abg pn kaler yg sama.. mcm dh jd family besar lak.. mmg meriah la.. thn ni berjaya membeli baju yg sama kami satu family... dani dan dina pn baju yg sama.. rahsianya kami p beli baju sblm bulan puasa lagi.. haha.. gigih tak gigih.. sbbnya tak mau jd mcm thn lps.. baju yg berkenan tak dak saiz.. so thn ni amik inisiatif dgn segera p beli sblm puasa.. so smpt la jgk touch up baju tu dgn manik.. by the way bukan aku jahit sendiri ya.. aku upah ja.. tggu aku jahit smpai ke sudah la tak siap... haha.. cukup puas hati dgn jahitan manik tu.. ye la kan.. harga pn boleh thn... tak pa la.. setahun skali bah...
- p beraya ke rumah pak cik dlu.. p jln kaki je.. ala blkg rumah je pn.. takkan la nk naik kereta jgk kot.. mkn2 kuih raya sbb lauk yg ada kat umah pakcik adalah lauk yg sama kami mkn di rumah.. sembang2 sat..
- sambung raya ke rumah sebelah iaitu rumah mak lang.. mkn bihun sup.. dani lah yg paling suka.. dia pantang tgk yg bersup2 ni.. tiru ibu dia la.. pas mkn dan kutip duit raya <-- bukan aku yg kutip.. ni merujuk kpd dani dan dina.. kami pn balik rumah..
- kunun balik nk rehat kat umah, sekali sedara mai tak benti2 lak.. mcm berjanji lak.. lps satu family balik, mai yg lain plak.. tp sempat jgk tdo kejap pas asar tu.. letih melayan org.. eh lupa nk bgtau, kami jamu mee rebus kat tetamu2 yg hadir.. agak letih jgk la.. tu pun guna pinggan plastik.. kalau guna pinggan yg perlu dibasuh, mau tdo smpai ke esok ari.. over2..
- mlm2 siap packing nk balik perlis.. b4 tu siap mkn2 lagi kat rumah.. sbb tau dh kat perlis tak sama lauk pauknya.. pastu p beraya kat rumah mak njang.. ingat nk p sat ja.. tp dh jumpa sepupu mcm setahun tak jumpa.. dok menyembang ja la.. last2 dekat kui 11 baru balik ke perlis..

RAYA KEDUA DI PERLIS

-bgn2 terus siap.. nk beraya rumah in law lak.. siap pakai baju raya bagai.. p mkn bihun sup kat situ.. pastu adik ayah pn mai beraya.. sembang2 ngan depa.. bila depa balik terus ke rumah wa dpn rumah.. p beraya sat ja.. balik rumah.. solat n then terus ke rumah sedara ayah.. jamu bihun sup jgk.. keja mkn sup je la.. tmpt seterusnya ke rumah member hasben.. siap jamu nasi tomato lak.. tak larat dh nk mkn... rasa penuh dh perut.. balik rumah je semua pengsan.. dina lagi best.. siap tdo kat rumah org.. smpai balik rumah pn tk sedar2 lagi..
- mlm lepak kat rumah ja... call mak rupanya pakcik buat mkn2 kat umah dia.. ala ruginya.. mesti ramai org p...

RAYA KETIGA

- ptg siap2 nk balik ke penang balik.. b4 tu singgah rumah member di changlun.. adik dia bertunang.. dani dgn dina pn pakai bj raya tp lupa lak nk amik gambar..
- smpai penang tgk semua org tak dak.. rupa2 nya pakat kuar buka posa kat luar..
- p rumah pakcik.. ada buat laksa.. my feberet tu... dpt tau ja kata ada laksa, tak tggu lama dh.. ye la tahun lps kan masih berpantang.. thn ni pn pantang jgk.. pantang jumpa.. hihi...

RAYA KEEMPAT HINGGA RAYA KESEMBILAN

- terus posa 6.. direct tu.. Alhamdulilah berjaya jgk thn ni.. mmg nk kena puasa awal sbb mggu2 seterusnya bz dgn keja dan komitmen2 lain spt open opis dan open house.. so better early than never.. eh ada ka ayat tu?

ok cita dh hbh.. kita layan gambar pulak.. zasss...



bergambar dgn mak.. sila abaikan jerawat yg tak segan silu keluar pd 1 syawal..



cepat buat peace dina...



sila fokus kat manik di baju kurung aku.. shantek tak?



gambar weols versi duduk..



yg ni versi berdiri lak..



fotogedik dak kami dua? haha..



comel kan? puji anak sendiri.. ;-p



merenung masa depan..



Disclaimer : semua gambar diambil di luar rumah mak.. baru perasan gambar hanya diambil pada hari raya pertama dan di rumah sahaja.. sbbnya malas dh nk bergambar bagai.. nama pn beraya kan? lbh ke arah p umah org dan makan.. selagi boleh..

Wednesday, September 21, 2011

Gaya Si Comel Berhari Raya 2011

written by ~warhans~ at 3:19 PM 1 responds Links to this post

Dok belek-belek gambar raya, tiba2 rasa nk join contest ni.. sblm ni mmg tak penah join pn.. sj la try nasib.. kot2 bertuah.. mana la tau kan? sapa2 nk join boleh click kat banner di sebelah..

PENGANJUR
BabyIbu
Azzamoro

GAMBAR PILIHAN


- NUR ZAHWA WARDINA AHMAD ZAHIRI -
- 1 TAHUN 7 BULAN -

PENAJA
Gin&Jacqie
BabyIbuShoppe
MonologSeni
BabyRuffkins
ComelLote Collections
TwoLittleJJ Boutique


 

:: Life Is Not A Fairy Tale :: Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez