EK-LAN

Powered by Blogger.

Thursday, December 30, 2010

Mari makan pringles

written by ~warhans~ at 12:25 PM 0 responds Links to this post

letli ni aku mmg rajin beli + makan pringles.. dlu mmg jarang2 skali la.. kalau beli pn, yg original flavor.. tp sejak Aneka juai pringles ni dgn harga yg lbh murah, slalu plak aku beli.. mcm2 flavor dh rasa.. cheezy cheese la, sweet sour la, smoky BBQ la.. wild spice la.. tiap kali p aneka mesti p jenguk bhgn juai pringles tu.. last aku tgk ada flavor satay.. pastu indonesian apa ntah.. seaweed pn ada.. huh.. rupa2nya byk flavor pringles ni.. nnti la aku research pasai flavor pringles ni.. hehe.. gigih sggh.. neway kat situ mmg juai murah la.. slalu mesti dlm RM4 ke atas.. tp aku beli RM3.99.. penah jgk beli RM2.99.. tp kena ada kad la... so apa lagi.. silalah dptkan pringles dgn harga yang lbh murah di Aneka.. (tiba2 ja pomot Aneka ;-p)

Futnot : tak elok sebenarnya mkn junk food ni.. tp sedap punya pasai.. mkn jgk la.. sbbnya bila dh start mkn, selagi tak habis, selagi tu la akan mkn lagi dan lagi dan lagi.. (ganda 100x) ha ha..

Tuesday, December 28, 2010

Month of November

written by ~warhans~ at 11:55 AM 0 responds Links to this post
DANI
- age : 2 years n 3 months @ 18/11/2010
- slalu kena paksa kemas mainan dia sendiri.. seb baik mau jgk kemas..
- dh kenal mainan yg kat tmn permainan tu.. bila lalu je tmn permainan mesti dia sebut menan menan.. tp tak suh plak singgah.. seb baik lagi..
- bw p tmpt main bowling.. dok tarik tgn bw p kat bola bowling tu.. nk angkat.. aku pn angkat la pastu suh dia angkat.. berat.. so dia tarik tgn la.. p smpai ke tmpt org nk baling bola.. sabar je la.. dok tarik2.. nk main jgk.. last2 bw balik la.. sbbnya tak dak lorong yg 0 bole main.. meraung2 dia.. nk men.. nk men.. kena dukung pn dok mengamuk jgk.. smpai dlm kereta la meraung.. tak penah tgk dia mcm tu.. smpai meraung2 nk main bowling punya pasai..
- dok batuk mlm2.. slalu bila dia batuk, dina jaga la.. bunyi kuat sgt..
- 1st time potong kuku dia.. umur dia dh 2 thn baru brani potong kuku dia.. hehe.. jenuh jgk la suh dia duduk senyap.. takut terpotong isi je..
- beli komputer mainan dekat dia.. ada bhs english dan bhs arab.. siap ada lagu2 lagi.. dok tekan tu la.. beli siang.. mai mlm ja dh terbelah dua dh komputer tu.. sbbnya dia p kepak.. seb baik mau bunyi lagi.. part yg tak bunyi dia bg kat adik dia.. cerdik sggh la..





DINA
- age : 9 months @ 07/11/2010
- suka sengih smpai pejam2 mata esp bila org senyum kat dia.. comel jer walaupn tak dak gigi..
- dh mula angkat pungkoq nk merangkak..
- dh tak takut naik walker.. 1st attempt mmg nangis jgk.. 2nd time letak lagi.. distaim bg mainan kat dia.. bg dia ralit.. elok dia nak nangis, main2 ngan dia.. esok tu letak ok dah.. dh tak nangis.. siap kakak dia plak rajin dok menolak.. dia pn pandai ja angkat kaki time kakak dia tolak..
- awai bulan naik walker tak expert lagi.. dh ujung bulan semakin expert.. laju ja.. dh pandai nk capai brg2.. skali tu dia tunduk terlbh, skali tersembam kuar dari walker.. seb baik mmg ada kat dpn dia.. cepat2 angkat.. nangis jgk la.. terkejut.. seb baik tak fobia.. lps tu naik ok dh la..
- kena sembelit lagi.. dlu time raya posa.. ni raya haji lak.. ada kaitan jgk ni.. teruk jgk smpai jaga kui 3 pg nangis nk berak tak boleh.. mula2 bg ubat titik tak berkesan.. last2 pam jgk la.. merah ja punggong dia.. smpai berdarah.. smbil teran smbil menangis.. kesian sggh...
- jatuh katil sbb tdo buas sgt.. dh letak bantal tahan pn dia akan panjat atas bantal tu..
- kalau dia menyuloq atas tilam bila sampai ujung dia akan berhenti.. dh tau tgn dia tak smpai ke bawah.. tp tak berani jgk la tinggai dia sorang2 atas tilam.. takut jatuh katil lagi..
- 1st time potong kuku dia.. hehe.. b4 ni nanny dia yg potong.. tak pandai la.. kecik sgt jarinya.. tu pn potong time dia tdo..
- dh mula belajar nk duduk.. tp dok terbalik2 jgk.. duduk atas tilam ok la..
- dh pandai main mainan yg ada bunyi.. penah bg mainan komputer kakak dia.. time tu kakak dia tadak.. boleh la bg.. kalau tak, mesti kakak dia terus rampas.. dia main tekan2.. pastu bila bunyi dengan kepala2 dia terangguk2 jgk.. syok dengar bunyi2 tu..
- dh tak brapa mau duduk dlm stroller.. sbbnya dh pandai nk pusing2.. kalau nk letak dia, kena tolak bg stroller jln.. kalau diam ja mesti dia tak mau duduk.. pusing2 merata..







Tuesday, November 23, 2010

Jadual jantina anak

written by ~warhans~ at 8:24 AM 0 responds Links to this post
Dpt emel pasai ni kelmarin .. menarik2.. cuba tgk kt bwh...


nmpk tak? nmpk tak? kalau tak nmpk mmg tak lama la.. ;-p

Futnot : betul @ tak, Wallahualam.. kita hanya boleh merancang..

Monday, November 15, 2010

Month of October

written by ~warhans~ at 11:03 AM 0 responds Links to this post
DANI
- age : 2 years n 2 months @ 18/10/2010
- mlm2 dh kurang jaga mintak susu..
- dh pandai menyanyi.. tp dlm bahasa dia la.. sebut apa pn tak tau.. tp ada mcm bunyi nyanyi.. kalau dia dok sorang sambil menulis ke dengar dia dok nyanyi.. dlm kereta pn kdg2 nyanyi jgk..
- bw mandi kat Bukit Jernih.. syok betul dia dgn air.. gelak mengekek je.. tak takut langsung kat air.. mmg kena register belajar swimming ni..
- tdo kat rumah nanny dia 4 hari 3 mlm.. sebabnya aku kena p outstation kat hadyai.. last2 terpaksa tinggai depa kat situ..
- batuk.. jangkit dari aku la tu.. balik2 hadyai tu mmg selsema dh.. pastu dok berkepit ja ngan depa.. jangkit la.. demam pn demam gak.. 1st day tu tak panas sgt.. mai mlm tu panas dh.. tak jaram pn.. ingat dia batuk ja.. esok pg tu panas la.. bg mkn ubat ja la.. balik rumah ari tu, tak aktif pn.. letih kot.. tak brapa mau sembang sgt.. esok tu baru aktif balik.. dh lega skit la tu..
- sejak2 batuk ni, mlm2 time tdo ja mesti dok merengek.. pastu bila tegur, dia nangis.. bila marah lagi dia menjerit.. pastu batuk2.. pastu nk muntah.. last2 adik dia pn jaga sekali.. sama2 nangis la.. pening2..







DINA
- age : 8 months @ 07/10/2010
- makin laju dia menyuloq.. hbh satu rumah dh dia tawaf.. pastu kalau jumpa apa2, semua nk buh dlm mulut..
- ada tempat duduk baru.. bumboo babysitter.. beli pn sbb tgh sale.. seb baik dia mau jgk duduk.. kalau tak mau bg dia p merata mmg letak kat situ la..
- dh tak bagi pakai stokin kaki.. besaq dh pn..
- kena tinggai 4 hari 3 mlm.. bila balik amik dia.. dia tak mau.. bila aku pegang ja dia nangis.. aku dh cuak dh.. marah kot tinggai dia lama2.. maybe sbb time tu mlm kot.. balik rumah, mandi semua dlu, pastu baru dia senyum.. seb baik kenai lagi.. kalau smpai ke sudah dia tak mau kang aku plak yg nangis ..
- bw mai opis sbb nanny dia mintak cuti.. dh la time tu miting.. dia tgh ngantuk.. nangis sakan sampai teresak2.. balik miting tgk2 dh lena.. amik half day terus ari tu.. lps dia jaga, terus bw balik rumah.. bw skali kakak dia..
- pantang tinggai dia mesti dia nangis.. pastu skrg ni tak leh nk berenggang dh.. takut kena tinggai lagi la kot.. sian kat dia.. makin manja dh..
- demam.. panas ja bdn dia 1st day kena tu.. dok jaram ja.. esok tu ok skit.. demam skali ngan kakak dia..
- batuk plak.. jangkit dari kakak dia.. pastu kena selsema..
- pernah terlena atas riba sepupu dia.. time tu sepupu dia dok atas buaian.. dok terbuai2 tu lama2 dia pn terlena..





Tuesday, October 26, 2010

Satun, Songkla dan Haadyai

written by ~warhans~ at 9:07 AM 0 responds Links to this post
Baru2 ni aku kena p kursus kat Satun, Songkla dan Haadyai.. kira obersi la jgk.. guna border pass je pn.. maleh la nk guna pasport.. n3 kali ni bkan nk cita pasai kursus tu.. sbb sama ja p mn2 kursus pn.. kena dengar ceramah, mkn, pastu dok dlm kump.. buat la aktiviti apa2.. dis taim aku nk cita apa yg best dan yg tak best di 3 tmpt tu..

YANG BEST...
1. Makanan
- ada 3 restoren yg aku p.. Sami Kitchen, Chekkar dgn Kun Chit Seaview.. sini semua halal.. mmg org Islam yg masak.. mmg superb la.. dh la mewah je mkn.. tiap2 kali mkn mesti ada tomyam, udang, sotong, ikan.. kebykannya mmg seafood.. tomyam putih sedap.. pedas yg amat..
- mc D sini best.. ada mcm2 minuman... ice blended pn ada.. ala2 Secret Recipe plak.. siap ada kek2 lg.. awat kat mesia tak dak pn.. tp bole minum je la.. mknn semua tak leh la.. tak halal..

2. Penginapan
- stay kat Sing Golden Place Hotel.. bilik dia ok la.. lgpn bukan dok dlm bilik sgt pn.. nama pn p kursus kan? masuk bilik tdo je la..

3. Pengangkutan/jln raya
- kalau p mn2, naik bas jer.. bas 2 tingkat tu.. 1st taim naik.. tp kalau aktiviti 'free n easy' kena la pandai2.. tp mudah je kat sini.. naik tuk2 je.. bayar 20 baht bgtau je nk p mn.. murah kan? dlm rm2 je.. kat mesia takdak public transport cenggini..

4. Tempat shopping
- tmpt yg aku p cuma kat Lee Garden, night market n bazaar... kat Lee Garden tu tak byk benda yg berkenan.. sikit ja brg.. kat night market terlalu byk plak.. kira kalau masuk nk shopping, tak jumpa dh jln keluar.. simpang byk.. pastu kalau berkenan brg tp tak beli kunun nnti balik nk beli, kompom tak jumpa dh kedai tu.. bazaar ok la.. brg2 byk jgk tp kena pandai2 la nk tawar menawar.. disbbkan masa tak cukup, aku main beli ja... tawar ikut dan ja.. yg tak thn tu bila tanya penjuai pertama harga lain, tanya penjuai kedua harga lain.. beza smpai setengah harga.. padahai brg yg sama dan kedai yg sama.. kalau org lain yg tak mau tawar, mmg untung la penjuai tu..
- hasil rembatan di 3 tempat tersebut :
a) mainan utk dani n dina
b) tali utk digantung di hp
c) fridge magnet
d) jaket utk 'si dia'.. ehem ehem
e) 2 helai blaus utk diri sendiri
f) sehelai blaus utk nanny dani n dina
g) beg utk mak
h) beg pink comel utk dani
i) ikan kering kecik2.. yg ni beli kat kg tanjung pauh di satun
j) 4 helai t-shirt yg mesra alam sbbnya gambar kat t-shirt tu semua pasai save the world..
k) bateri AA - rupa2nya murah jgk bateri kat sana
- lain2 tu duit guna utk bayar naik tuk2, mkn ice blended di mc D dan eskrem nyiuq..

5. Pemandangan
- ada jgk p pantai kat songkhla.. nama dia samila beach.. lawa tmpt tu.. ada patung ikan duyung kat situ.. kununnya sapa yg belum kahwin, pastu pegang duyung tu nnti cepatlah jodohnya.. aku tak p pegang pn.. tak nmpk menarik pn.. baik mkn eskrem nyiuq kat situ.. sedap.. kat mesia tak dak eskrem ni.. mcm2 dia letak dlm tu.. kacang, roti, dll (tak ingat dh apa lgi).. dan yg penting ada la eskremnya...
- p perkampungan kat satun.. situ mmg mcm kat kuala perlis la.. perkampungan nelayan.. lawa.. siap ada resort lagi.. tp nk p situ agak2 mencabar.. sbb naik bas 2 tingkat.. dan jln kecik jer.. wayar letrik lak rendah..

YANG TAK BEST...
1. Makanan
- disbbkan p atas urusan kerja, so tak lah susah sgt nk cari mknn halal.. sbb kompom akan mkn kat tmpt yg disahkan halal je.. cumanya hari last kursus tu, taim bekpes mkn kat hotel, so semua kt situ tak leh la nk mkn.. yg leh mkn cuma roti n jem je la.. kalau tak, mmg semua la nk mkn..

2. Penginapan
- hotel ok cuma yg tak bestnya iron ngan kettle tak dak.. bila tanya iron, pekerja hotel ckp mmg tak dak.. hurm semua kat situ tak guna iron ke? dh tu plak kettle pn tak dak.. jenuh selongkar satu bilik.. tak jumpa2 jgk.. terpaksa la isi air dlm bekas air n bw balik bilik..

3. Pengangkutan/jln raya
- jalan raya sini mmg nmpk sibuk.. tp tak le sampai jem2 melampau.. tp org sini mmg kepala keras kot.. mmg susah la nk jumpa org yg bw motor pakai helmet.. kalau naik 2 org pn, org dpn je pakai.. org blkg tak pakai.. maybe sbb undang2 tak ketat kot.. nmpk polis je baru nk pakai...
- satu lagi kat sini kat jln raya mesti nmpk wayar2 letrik bersirat2.. bersilang2.. takut je.. dh la naik bas 2 tingkat.. kalau tersangkut tu mula la susah hati..

4. Tempat shopping
- ada satu tmpt masa mula2 smpai singgah situ.. nora plaza.. tourist guide kami ckp beli la brg kat sini.. dpt diskaun 20%.. kunun dh murah la.. fridge magnet sini dari 90 baht jd 70 baht.. skali p Lee Garden 3 leh dpt 100 baht.. rugi ja beli kat situ..
- kalau shoping tak leh tawar beria-ia.. pastu bila org tu dh bg, terus kita ckp tak nak.. nnti siap la.. dengar bhs siam.. tp tak pa la.. tak paham menda dia ckp walaupn tau dah mesti maki punya..


Sempadan mesia-thailand


Nampak tak wayar2 letrik tu? agak menakutkan..



Sami Kitchen.. sedap mkn kat sini.. 2 kali p.. sempat snap mknn byk ni je.. yg lain dh tak sempat.. semua ngap dlu.. dh lapar..


Tempat penginapan yg tak dak iron dan kettle.. huhu..


Transport sepanjang di sana..



Pemandangan kampung di Satun.. mcm kuala perlis kan?



Makan di Restoren Chekkar.. tomyam putih tu sungguh mengancam..


Tuk tuk.. 20 baht jer.. ada skali naik tu, driver dia bw mcm dlm cita tokyo drift lak.. tiba2 belok then benti.. mau terkuar jantung..





Samila Beach.. lawa kan air laut.. siap nmpk mcm kehijauan je..


Abg jual eskrem nyiuq.. abg terus.. mentang2 sedap.. ;-p


Ni lah eskrem nyiuq yg menjd pojaan hatiku..


Ayaq nyiuq ni sorang satu dpt.. mkn di Kun Chit Seaview.. tp aku tak minum pn.. huhu.. teringinnya.. eskrem mkn tp ayaq tak minum.. ha ha..


Mknn di Kun Chit Seaview.. sedap jgk mkn kat sini.. yg sebelah kiri tu tak tau la masak apa.. rasa pelik jer..


Sebiner yg dibeli dgn duit yg terhad.. ni ja gambar brg yg dibeli.. yg lain tak snap pn.. sbbnya ada yg dh bg kat org.. tak dak la gigih sgt p mintak balik semata2 nk amik gambar kan..

Futnot: rajin plak aku tulis panjang2 n upload gambar byk2.. huhu..

Monday, October 25, 2010

Month of September

written by ~warhans~ at 5:06 PM 0 responds Links to this post
Dani
- age : 2 years n 1 month @ 18/09/2010
- dh pandai bg salam bila nk masuk rumah.. bukan kata nk masuk rumah, masuk dlm bilik pn dia bg salam.. bagus betul la.. kdg2 lps bg salam, dia sendiri akan kata masuk la.. lawak tul..
- 2nd time berhari raya.. thn ni seronok dok kutip sampul raya.. dia tgk aku amik duit dlm sampul raya then aku simpan.. so everytime ada org bg duit raya, duit dia akan bg kat aku, pastu sampul tu dia simpan.. bagus2.. tak yah susah2 nk ajar..
- kutu menyerang lagi.. pernah operasi cari kutu kat kepala dia jumpa berbelas2 ekor.. terus beli ubat kutu yg mcm syampu tu.. skali pakai je la.. tgk mcm dh tak dak..
- sbb tgk dia dok tergaru2 kepala, last2 aku sendiri yg potong rambut dia.. b4 ni nanny dia yg potong.. senang je nk potong.. tarik rambut dia pastu gunting.. suka hati ja.. bagus jgk rambut kerinting ni.. tak nmpk langsung kalau gunting tak sama..
- 1st time bawa p zoo taiping.. tp dia bukan mau jln sgt.. sbbnya takut bunyi trem yg dok bw org tu.. everytime trem tu lalu ja, kelam kabut la suh dukung..
- pantang tgk org ckp telefon.. mesti dia pn sibuk nk ckp.. walaupn tk tau ckp ngan sapa.. selagi tak bg, dia bising nk kap nk kap..
- pantang tgk org pegang kamera @ pegang handphone.. mesti suh amik gambar.. ayat dia.. nak enyum.. pastu siap posing lagi.. tlg kira lak tu.. satu.. tiga.. dua tak dak..
- pernah keletihan sampai tertdo dpn rumah.. siap berkasut lagi.. kasut baru beli la katakan.. sampai tdo pn nk pakai kasut..
- suka tlg org nk wat keja.. cth p sidai kain ke.. mesti dia nk tlg angkat bakul.. pastu nk sidai jgk..
- cara dia nk mintak mknn.. dia akan tanya nak tak.. kalau jwb tak mau, dia nnti ckp kakak nak.. pandai berbahasa betul..
- dh pandai turun naik kereta sendiri.. tak bg org dukung dah..
- ada skali nk ajak p mkn kat luar.. suh dia pakai tudung.. ckp kat dia kalau nk ikut kena pakai tudung.. so dia pn pakai la.. sampai nk balik dalam kereta baru dia bukak.. good2.. senang la mcm ni..





Dina
- age : 7 months @ 07/09/2010
- bw mai opis skali lagi.. ok ja.. tak pasai2 ja jd nursery sat opis ni..
- dh mula nk bercakap.. dia sebut dlm bahasa dia .. ma ma la.. aa baa..
- suka nk lena bila bg mkn..
- 1st time berhari raya.. pakai baju kurung.. tp tu la.. nmpk besar je.. tak de saiz yg sesuai utk dia.. tak match la ngan baju org lain..
- start raya puasa, dh mula kenal org.. dh pandai memilih dh dgn sapa nak, dgn sapa tak mau..
- sembelit teruk.. 2 hari tak berak.. everytime nk berak nangis teruk.. sampai teresak2.. last2 sampai p klinik la.. dh la time raya.. klinik tutup.. p 1st klinik tu, tak bg ubat pn.. sbb sblm tu dh letak ubat dlm bontot dia tp tak berkesan jgk.. esok tu p klinik lain.. doctor siap pam lagi.. nk bw kuar jgk.. nangis lagi.. kesian tgk.. pastu baru ok..
- 1st time bawa p zoo taiping.. senyap ja dok dlm stroller.. dekat2 nk balik ja baru bunyi.. tu pn sbb dh lapar kot..
- kena demam campak.. mula2 ingat demam biasa ja.. patut pn dok merap ja.. ingat demam biasa.. 2-3 hari pastu naik la merah2.. hbh muka dia yg putih tu jd kemerahan..
- dh pandai nangis.. esp bila org tadak sekeliling dia..
- dh pandai menyuloq.. dia letak tgn dia kat dpn pastu tarik bdn.. pusing merata2 dh.. letak comforter atas carpet pn tak berguna dh.. nnti mesti sampai ke lantai dh..








 

:: Life Is Not A Fairy Tale :: Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez