EK-LAN

Powered by Blogger.

Tuesday, January 19, 2016

:: Tips Mudah Menyusun Buku Sekolah ::

written by ~warhans~ at 3:55 PM 0 responds Links to this post
cara ni aku dpt dari fb.. ramai yg share pasai camana nk susun buku-buku sekolah anak... thn lps dani darjah 1.. mmg aku biaq ja dia susun sendiri buku.. tgk jadual pastu pandai2 la bw apa yg nk belajar esoknya.. tp dia slalu buat lmbt2.. suh susun buku pn amik masa smpai sejam lbh.. jenuh bising.. tak tau apa bendanya yg dia belek sgt.. bila musim sekolah nk bermula, ada la jumpa tips2 menguruskan buku sekolah.. tima kasih la kpd tuan punya idea.. byk membantu mencepatkan proses menyusun buku dlm beg sekolah..

Cara 1
- beli sticker warna warni..
- tulis hari isnin - jumaat..
- tgk jadual.. mata pelajaran dan hari mata pelajaran diajar..
- lekat sticker hari kt buku2 yg berkaitan..
- so tiap2 hari tgk je sticker.. tak perlu tgk jadual dh..

Cara 2
- beli pocket file.. tak yah yg mahal2.. besa2 ja..
- satu mata pelajaran satu fail..
- masukkan buku teks, buku aktiviti dan buku latihan dlm fail mengikut mata pelajaran..
- so bila nk susun dlm beg, cuma amik fail ja.. tak perlu nk belek tiap2 buku dh..

lekat sticker mcm ni

sticker kena warna warni.. baru senang nk tgk..

tagging mata pelajaran kat fail.. masukkan semua buku berkaitan dlm fail..

tak kisah fail mcm ni ka atau pn jenis zipper.. time nk beli tu jenis zipper dh habis..
agaknya ramai dh kot tau cara ni.. tu pakat membeli fail..

sj ja beli fail frozen.. sbb ni paling murah.. haha..kita tggu brapa lama leh tahan.. 

Friday, January 15, 2016

:: Happy 79th Birthday Mak ::

written by ~warhans~ at 4:11 PM 0 responds Links to this post
baru perasan.. thn 2015 aku post 4 entry ja dlm blog ni.. dari thn ke thn makin skit entry.. sebenarnya thn 2015, mcm2 jd.. yg sedih yg happy.. terlalu byk utk diingati.. tak pa.. pelan2 la aku cita dlm blog.. itu pn kalau ada kesempatan..

kali ni nk buat entry khas utk mak aku.. sempena hari lahirnya yg ke 79 (6 Januari 2016).. sama lak angka tu dgn tahun kelahiranku.. thn ni baru berkesempatan celebrate sekali.. sblm ni time birthday mak, dia tak dak kat sini.. kami p mkn kat Sam Cafe mlm tu dan aku order kek hummingbird..

M is for the million things you gave me
O means only that you're growing old
T is for the tears you shed to save me
H is for the heart of purest gold
E is for your eyes, with love-light shining
R means right, and right you'll be always be


suruh mak posing.. tegak ja dia..
yg ni ok skit
posing dgn bunga lak..
mushroom soup ngn garlic bread.. utk dani dan dina.. last2 ibu depa yg mkn.. huhu.. sup tu sedap.. pekat dan mushroom pn byk..
green tea.. rasa pelik.. tp hbh gak minum..
lamb chop.. sedap..
spaghetti oglio.. sedap jgk..
lamb wrap.. isi dlm ok.. tp wrap dia lembut.. tak garing..
depa pn nk posing gak..
tgk adik yg beria mcm nk mkn sgt.. bila dh potong tak mau mkn pn...
kek hummingbird.. 1st time try.. not bad.. bole order lagi..


lagu ini ditujukan khas untuk tok dari dani dan dina.. semoga sihat2 selalu dan dipermudahkan Allah dalam segala urusan.. 

Friday, January 8, 2016

:: Cara Menyimpan Duit ::

written by ~warhans~ at 1:16 PM 0 responds Links to this post
sebelum ni aku ada cita pasai tips menyimpan duit. bole tgk kat SINI. kesimpulannya ada satu ja cdgn yg aku tulis tu tak terbuat lg iaitu simpan emas. thn ni mgkin kena masuk dlm target jgk. ok utk kali ni nk cita cara aku simpan duit dlm tabung plak. baru2 ni mmg ada viral pasai tip menyimpan duit.. siap letak tabung2 lagi. actually aku mmg dh buat dh. tp tak penah post pn kat mana2. meh kita kaji tiap2 tabung tu..

yg sebelah kiri sekali tu bukan tabung maggi na..tu mmg maggi. sj ja letak situ nk bg nmpk cantik gambar tabung ni. nmpk mcm piramid pn ada.. bole gitu?

1. Tabung Wirdani
- tabung ni utk semua duit kakak. skrg ni kalau ada ja duit yg org bg kat dia terus letak dlm tabung ni. pastu tiap2 hari dpt jgk duit belanja p sekolah. sblm ni RM1 sehari. skrg dh darjah 2, abah dia bg RM2. belen duit tu masukkan ja dlm tabung ni. kdg2 mmg tak beli apa pn. so masukkan ja semua termasuk la duit syiling.

2. Tabung Wardina
- sama mcm tabung Wirdani. semua duit yg adik dpt, masukkan dlm tabung ni. agak2 dh byk masukkan dlm akaun Tabung Haji

3. Tabung Foreign Currency
- tabung ni utk simpan semua duit dari negara luar. mn2 duit negara luar yang lbh lps p melancong letak dlm tabung ni. takat la baru ada riyal, peso, US dollar ngn baht. pasni kena melancong p negara lain la plak. baru variety skit.

4. Tabung Syiling
- of coz la utk buh syiling. hehe. kalau rs mcm dh berat sgt. bw2 la p simpan dlm Tabung Haji. hujung thn kalau betul2 simpan semua leh dpt beratus2 jgk.

5. Tabung Weekly
- yg ni aku ada mention sblm ni. 52 week money challenge. thn 2015 aku berjaya capai target 1/10/2015. kira awai jgk la dh leh capai target. ni makin semangat nk simpan utk 2016 plak. jadual kat bwh ni sekadar panduan. ms hujung2 kita leh cepatkan simpanan. tu bole capai target awal tu.

bukti menyimpan.. siap highlight setiap kali buh dlm tabung
teringin nk simpan guna jadual ni.. tp agak jenuh la.. 

6.  Tabung RM5 dan RM20
- khas utk duit kertas RM5 dan RM20. sblm ni mmg aku kumpul RM5 ja. pastu rs baik simpan RM20 jgk sbb jarang dpt duit RM20. dlm tabung ni yg byknya RM5 la. RM20 tu tak byk sgt. thn lps dlm tabung ni leh dapat dekat2 RM800 jgk. lps la jgk nk membeli handbag idaman. haha. tak beli pn. slalunya masuk dlm Tabung Haji ja.

7. Tabung Kambing 2016
- baru diwujudkan selepas raya haji thn 2015. sbbnya tiap2 tahun mmg buat korban seekor kambing. harga kambing cecah RM700. so terus decide nk wujudkan tabung kambing. sehari letak RM2. by the time raya haji thn ni inshaa Allah leh kumpul RM700 lbh. tak yah susah2 nk korek duit dlm akaun mcm thn lps.

8. Tabung Recycle
- tabung ni pn baru jgk wujud. hobi aku skrg kumpul botol plastik, kertas, kotak, tin. kumpul byk2 pastu jual. segala benda yg dh tak guna semua aku juai.cth bateri kereta (RM10 jgk bole dpt), basikal dina yg dh rosak. (RM3 ja.. dia kira besi.) soket letrik yg dh rosak pn aku juai. bw ja benda-benda yg tak mau guna dh tu pastu tanya depa amik dak. duit jualan masuk dlm tabung ni. tp yg ni mmg lmbt la nk membiak. nk kumpul plastik 1 kg pn berbulan2. harga jualan yg terbaru plastik 70 sen sekg. kertas 25 sen. besi 50 sen. tabung ni mmg takkan usik la dlm jangka masa panjang.

diharapkan thn 2016 ni, aku masih terus bersemangat utk menyimpan duit seperti tahun lps. dgn izin Allah.



Thursday, April 16, 2015

:: Mode Republik Penang ::

written by ~warhans~ at 1:15 PM 0 responds Links to this post

1st time tgk promo pasai mode republik ni, terus keinginan membuak2.. kena p ni.. bukan senang nk wat kat penang.. kena plak byk sgt online shop yg turun padang.. apa lg jom serbu..planning nk p pagi.. tp disebabkan ada kenduri lajak ke petang.. last2 kui 7.00 mlm baru kuar.. tak pa mode republik ni start dari 10 pagi - 12.00 tgh mlm.. so apa heran kan kalau p mlm pn.. lgpn p ngn abang aku, dia siap ckp p mlm la. sejuk skit.. whatever la.. janji mau teman.. haha.. dh la kuar lambat bole plak singgah p beli jeruk pak ali dlu.. smpai penang dh kui 8.30.. cari straits quay convention centre tu pn jenuh.. guna waze mn2 jln la dia bw.. siap lalu celah2 bgnn.. jumpa dh tesco tanjung tokong tp tak jumpa pn SQCC tu.. siap wat u turn la.. lalu tepi tesco terus baru nmpk banner mode republik.. terus senyum sampai ke telinga..hehe.. nk masuk parking pn mencabar.. walaupun dh kui 9.30 mlm tp org ramai lg.. masuk parking kat dlm.. tak penah tau pn ada convention centre kat situ..kalau tak buat kt sini, sampai bila tak tau wujudnya SQCC ni.. kuar dari parking melilau jgk cari kat mana.. rupanya bangunan sebelah.. kena naik smpai tingkat 6.. awat la wat terceruk sgt.. jenuh cari.. smpai situ terus cari booth Qaira Hijab.. mmg aim nk p situ dlu.. sebey2 beli gak la sehelai tudung kak melah.. pastu mula pusing2.. rambang mata uols.. tak tau nk beli apa.. tak tau nk tuju ke mana.. aku p kat booth yg tak ramai org.. yg ramai2 malas nk bersesak.. time ni dh mula berpecah dh ngn abg aku.. dia pn tak larat nk ikut kot.. tak pa biar dia jalan ngn wife dia.. iols tak kisah pn jalan sorang2.. lg la rambang mata.. p ke booth shawlforyou beli blouse ngn shawl.. pastu sambar blouse ngn skirt kat Muslimah Clothing.. ok gak kat muslimah clothing ni sbb blouse labuh2.. rugi plak beli sepasang ja.. haih.. tgk dlm ig mahai plak.. pastu bole plak patah balik ke booth Qaira Hijab sbb nk match kaler tudung.. seb baik leh tukar.. dh hbs beratus dh, masa utk pulang la.. tggu abg aku tak kuar2, dan la snap gambar kat luar tu.. time tu dh dekat kui 12.. tp org ramai lg.. mmg shopping sakan ni.. pastu ingtkan nk balik terus.. sekali abg aku ajak p mkn nasi kandar beratur lak.. haiyooo dekat kui 1 dh kot.. tp sbb dia yg drive ikut ja la.. dh ikut kena la mkn jgk.. haha.. takkan nk dok dlm keta ja.. pas mkn terus balik.. kui 2.30 pagi baru smpai umah.. sian kanak2 dua org tu kena tinggai.. dh la janji nk beli air upin ipin tp tak beli pn.. sok kena p kedai la.. kang keja tuntut ja.. 

p/s: kejadian di atas berlaku pada 21 Februari 2015.. dh 2 bulan baru nk cita.. hehe..




penunjuk arah..
bole buh nama anak ni... hehe..
mmg aim kedai ni la..









line ni mmg tak penah putus.. sesuai sgt la nama kedai ni.. 

sedap la jgk.. tgh lapar kan..

tak byk pn.. 3 paper bag ja.. :-p




Wednesday, February 18, 2015

:: Kenduri Adhoc ::

written by ~warhans~ at 3:46 PM 0 responds Links to this post
tajuk tak leh blah.. haha.. tajuk jd mcm tu sbb seminggu sebelum kejadian baru decide nk wat kenduri.. bincang2 ngn suami, tanya katering, terus jd.. tu la dinamakan adhoc.. sebenarnya dh lama teringin nk wat kenduri.. sj la wat mkn2.. ajak sedara2.. ajak kawan2.. nk buat kecil-kecilan ja.. mkn ptg.. jd la.. last kenduri tahun 2012 kot.. jom la buat lg sekali..lgpn kebetulan ari nk wat kenduri tu, sama dgn birthday dina..dia la yg paling seronok.. kenduri kali ni bab2 mengemas mmg buat sendiri la.. tak upah bibik pn.. mengemas takat mn yg larat ja..

Menu
1. Laksa - tempah (100 orang mkn)
2. Bihun goreng - tempah (80 orang mkn)
3. Kuih 2 jenis - tempah (sejenis satu talam
4. Makaroni bakar - 2 bekas buat sendiri
5. Cream puff - buat sendiri
6. Apam polkadot - sponsored
7. Puding karamel - sponsored
8. Aneka muruku - sponsored
9. Brownies - sponsored
10. Air sirap - tempah
11. Teh tarik - tempah

Brg2 yg dibeli :

1. Pinggan kertas
2. Mangkuk kertas
3. Cawan kertas
4. Plastik sampah
5. Plastik bubuh makanan
6. Camca plastik
7. Garfu plastik
8. Getah
9. Tisu

On the day

8.00 am - sambung mengemas
2.00 pm - p amik laksa
3.00 pm - tetamu ada yg dh smpai
4.00 pm - bihun sampai
4.30 pm - susun2 mknn
5.00 pm - tetamu makin ramai
8.00 pm - mula mengemas dan membungkus
9.00 pm - potong kek dina
11.00 pm - selesai semua

gigih last minute decide nk wat ni.. tu pn sbb anak menakan rajin nk tlg..

gambar mknn.. bhgn kuih2 dan dessert..

bhgn bihun dan laksa..

dh mlm baru teringat nk snap gambar..

hepinya olaf..

puas hati dpt kek olaf..

muka ada senyum..

mcm2 aksi aih..

5 thn dh si kecik ni.. eh bukan si olaf.. si dina la...
Gambar dina ja yg ada.. sbbnya sibuk semua kena wat sendiri.. so tak dak la gambar2 lain.. yg ni ja sempat snap.. yg penting semua dh selesai.. Alhamdulilah.. berjaya jgk organised kenduri yg tak seberapa ni.. tggu next kenduri plak.. wat kambing panggang pn menarik gak.. hehe...
 

:: Life Is Not A Fairy Tale :: Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez