so, bila piping bag dh ada.. tiada alasan lg.. kena la buat jgk... google dlu yg penting.. semua resipi aku tgk ada tulis gram2.. alamak.. rumah ai mana ada penimbang bagai.. so cari la resipi yg guna cawan.. senang.. kalau kat umah tak dak cawan jgk, mmg nk kena hempuk la.. google punya google dpt la resipi cream puff yg agak senang nk buat.. leh refer SINI
tgh rajin ni.. baik kita salin balik yer..
:: PUFF::
- 1/2 cawan butter
- 1 cawan air
- 1 cawan tepung gandum (diayak-tp aku tak ayak pn)
- 4 biji telur
- 1 sudu kecil esen vanilla
- secubit garam
Cara2
1. Masukkan butter dan air dlm periuk..didihkan atas api.. tggu smpai butter cair..
2. Pastu masukkan tepung.. gaul smpai jd mcm doh... pastu tutup api..
3. Masukkan dlm bekas lain.. pastu masukkan telur satu persatu.. masuk satu kacau.. masuk satu kacau lg.. smpai habih telur..
4. Last sekali baru masukkan esen vanilla..
5. Guna piping bag.. pipe le atas loyang.. loyang tu kena la lapik dgn aluminium foil.. sapu butter atas tu..
6. Bakar dlm oven 200C dlm 25 minit...
::CREAM CUSTARD::
- 2 sudu besar tepung jagung
- 2 sudu besar tepung kastard
- 2 biji telur
- 1 1/2 cawan susu segar
- 3 sudu besar gula
- 1 sudu kecil esen vanilla
Cara2
1. Paling senang nk buat cream ni.. campur je semua.. masak atas api.. agak2 dh masak tutup api..
::CREAM PUFF CUSTARD::
1. Potong puff td then sumbat la cream custard dlm puff...
2. Kalau rajin letak la gula icing atas cream td.. tp aku tak buat pn...
2. Akhir sekali bole la menjamu selera...
SEKIAN.. Kalau nk tgk step by step punya gambar leh tgk kat link td.. aku malas nk amik gambar satu2.. gambar dh siap je ada.. hehe...
tgn2 ni rajin menolong dan mengacau... |
assistant tak berbayar... |
besarnya la haiii puff tu.. pasni tau dh.. kena buat kecik2 je.. sori la.. ai kan budak baru belajar... dpt 10 ketul je.. jd le.. tu pun jenuh nk habiskan... |
0 responds:
Post a Comment